Ekskluzivno: Visoki predstavnik večeras donosi odluku o izmeni Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit ima pravo da izmeni Izborni zakon na osnovu bonskih ovlašćenja

02.10.2022. 19:52
  • Podeli:
christian-schmidt-armin-durgut-1664733132964.webp Foto: Armin Durgut

Kako UNA ekskluzivno saznaje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit će večeras će doneti odluku o izmeni Izbornog zakona u BiH, a koja bi se retroaktivno odnosila na rezultate ovih izbora.

Naime, kako javljaju reporteri UNE Šmit će posegnuti za Bonskim ovlašćenjima još večeras, a radiće se o delimično modifikovanim izmenama u odnosu na one koje je visoki predstavnik objavio u julu. 

Saznajemo da će Šmit povećati klubove u Federaciji BiH sa 17 na 23 i odluke će donositi 11, na osnovu ovih rezultata.

Bonska ovlašćenja su ustanovljena krajem 1997. godine, dve godine posle potpisivanja Dejtonskom sporazuma, na zasedanju Saveta za sprovođenje mira u Bonu. 

Zamišljena su kao posebna ovlašćenja visokog predstavnika u BiH na osnovu kojih može da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, da donosi zakone i njihove izmene i dopune, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu.

Kristijan Šmit je 7. jula upotrebio bonska ovlašćenja koja su se odnosila na finansiranje ovogodišnjih izbora. Potom je bonska ovlašćenja iskoristio još jednm 28. jula kada je nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona BiH. Glavne izmene su regulisanje rada elektronskih, štampanih i onlajn medija, ali i društvenih mreža u predizbornoj kampanji, jasno definisanje govora mržnje i zloupotrebe javnih fondova i sredstava u kampanji.

U 19 časova zatvorena su biračka mesta u BiH, a na današnjim opštim izborima građani su birali 518 članova organa vlasti na sa tri nivoa - državnom, entiteskom i kantonalnom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()