EP pozvao na sankcije protiv Dodika; Dodik: To je politika nemoći, a ne nadmoći

Predsednik Republike Srpske naglasio je da on i Srpska žive u slobodi

18.01.2023. 16:48
  • Podeli:
Milorad Dodik_Tanjug-63bc16dc4bca0.webp Foto: Tanjug

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP) u kojoj se, u delu koji se odnosi na BiH, ova zemlja poziva da se donesu "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu celovitost, posebno Milorada Dodika", i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija je usvojena sa 407 glasova "za", 92 glasova "protiv" i 142 uzdržanih, a u toku glasanja veliki broj amandmana bio je odbijen.

Rezolucijom se "izražava zabrinutost u vezi sa sadržajem i načinom na koji su izmenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH izmene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam". 

Osim toga, rezolucijom se poziva visoki predstavnik i države članice da produže mandat operacije EUFOR ''Altea'', ali i da se "na odgovarajući način pripreme za alternativne scenarije''.

Reakcija Milorada Dodika

Reagujući na sadržaj rezolucije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.

Govoreći o tome da je rezolucija pozvala na direktne sankcije usmerene protiv njega, predsednik Republike Srpske kaže da je politika sankcionisanja umesto politike dijaloga nažalost javlja u Evropskom parlamentu, nazvavđi je "politikom nemoći, a ne nadmoći".

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu meru", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Dodik je istakao slobodarski način života u Republici Srpskoj, istakavši da bira da odlučuje slobodno i prema svojoj savesti te da poštuje sve pravne akte Republike Srpske i BiH.

"Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima", poručio je Dodik.

Podsetimo, sinoć kasno uveče usaglašena danas je i usvojena rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se, između ostalog, i Beograd poziva da uskladi svoju politiku sa zvaničnom spoljnom politikom EU, najviše vezano za sankcije prema Rusiji i rat u Ukrajini i u kojoj se "sa žaljenjem konstatuje nizak stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU".

Mađarski evroposlanik Andor Deli izjavio je da Rezolucija o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, koju je danas usvojio Evropski parlament i u kojoj se navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije, sadrži potpuno netačnu informaciju, vezano za Srbiju, da nije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu te da se rukovodi političkim stereotipima, pa čak i netačnim informacijama.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()