Hrvati po starom: Pokrenuta istraga protiv državljanina Srbije (82) zbog sumnje na ratni zločin

Navodni zločin se dogodio u Saborskom 1991. godine

30.09.2024. 17:49
  • Podeli:
srbija, hrvatska, zastave srbije i hrvatske, zastava, srpsko-hrvatski odnosi, hrvatsko-srpski - profimedia-655cbc4a41a36.webp Foto: Profimedia

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci saopštilo je danas da je zbog, kako se navodi, ratnog zločina u Saborskom, gde je 1991. ubijeno najmanje 37 civila, pokrenulo istragu protiv bivšeg 82-godišnjeg komandanta JNA, srpskog državljanina, a neslužbeno se doznaje da se radi o Slobodanu Đorđeviću, prenosi Hina.

Tužilaštvo je saopštilo da se sumnja da je okrivljeni 82-godišnjak tokom "oružanog sukoba između pripadnika hrvatskih oružanih i policijskih snaga s paravojnim formacijama tzv. Republike SAO Krajine" kao komandant JNA postupio protivno odredbama međunarodnog prava.

Navode da je u cilju uništenja legalnih vojnih jedinica Hrvatske smeštenih na prostoru Saborskog, okupacije te proterivanja i uništenja preostalog hrvatskog stanovništva na tim prostorima, komandovao napad na mesta Borik, Saborsko, Funtana, Panjići i Kuselj.

"Osnovano se sumnja da je okrivljeni tokom okupacije Saborskog i okolnih mesta, iako je morao znati da pripadnici njemu podređenih jedinica na terenu ubijaju i zlostavljaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, propustio da spreči nezakonita postupanja i kazni počinitelje, dopustivši nastavak tih radnji pristajući na posledice protivpravnih radnji", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Navode da je tom prilikom ubijeno najmanje 37 osoba u Saborskom i bližoj okolini te su porušene i spaljene porodične kuće i privredni objekti (ukupno 1.171), a oštećeni su i srušeni svi infrastrukturni i društveni objekti na tom području, prenosi Hina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()