I to se dešava: Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo u stečaj

Račun Udruženja stečajnih upravnika se početkom meseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine

15.09.2023. 15:42
  • Podeli:
Zastava BiH_Foto Pixabay-1667482925468.webp Foto: Pixabay

Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo je u stečaj pošto se pojavilo na listi poreskih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija.

Račun Udruženja stečajnih upravnika se početkom meseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine, prenosi sarajevski portal Kliks.

Predsednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić je za Kliks rekao da je Udruženje stečajnih upravnika samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga verovatno se ne može računati u budućnosti.

"Možemo primetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne menja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada Federacije BiH i Porezna uprava pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljneg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela", rekao je Čavalić.

Istakao je da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora - deset najvećih dužnika, kao i da je ključno pitanje kako je nastao toliki dug.

"Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti", pojasnio je Čavalić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()