Jačanje bratskih spona: Lavrov pozdravio otvaranje kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci

Prioritetna pažnja biće posvećena izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra

11.06.2024. 14:59
  • Podeli:
sergej-lavrov-reuters.jpg Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da otvaranje kancelarije ambasade Rusije u BiH u Banjaluci svedoči o "povećanju značaja i autoriteta Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim sporazumom".

Lavrov je u video-obraćanju ukazao da veze Rusije i prijateljske Republike Srpske doživljavaju veliki uspon, prenela je agencija Srna.

On je rekao da su kontakti zvaničnika dve zemlje redovni i intenzivni na svim nivoima i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci.

"Pre svega zahvalnost ide rukovodstvu Republike Srpske i lično predsedniku Miloradu Dodiku jer su od samog početka posvećivali značajnu pažnju svim pitanjima u vezi sa ovom inicijativom i pružali sveobuhvatnu pomoć najbržem rešenju", rekao je Lavrov.

On je izrazio zahvalnost i episkopu banjalučkom Jefremu na "divnoj zgradi za smeštaj ruske diplomatske misije".

"Ubeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rešavaju zadatke sa kojima se suočavaju", rekao je Lavrov i podsetio da u Republici Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti.

On je ukazao da su uspostavljene značajne veze i u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta i najavio da će se prioritetna pažnja posvećivati izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci.

"Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koje vezuju naše narode", rekao je Lavrov istakavši da će biti nastavljeno razvijanje saradnje između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj.

Šef ruske diplomatije je pozdravio početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i uvođenje ruskog jezika u nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i aktiviranje univerzitetskog ogranka pri Univerzitetu u Banjaluci.

On je naglasio da je aktuelni trenutak istorijski i izrazio je zadovoljstvo što Republika Srpska kao i Rusija neguje antifašističku tradiciju.

"Republika Srpska je uporište istorijske istine i borbe protiv izvrtanja istorije. Redovne godišnje masovne akcije u Srpskoj i to 'Besmrtnog puka' su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smeju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu", poručio je Lavrov i dodao da je njegovim kolegama i saradnicima uvek drago da sarađuju sa prijateljima iz RS poručivši da su otvoreni za nove ideje u smislu zbližavanja i unapređivanja saradnje u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti.

"Danas smo napravili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo zajedno tim putem. Računamo na podršku Gradske uprave Banjaluka, kao i rukovodstva i svih građana bratske Republike Srpske", zaključio je Lavrov.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su danas u Banjaluci Kancelariju ruske Ambasade.
Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične Ambasade u Sarajevu, Rusija će se pridružiti zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila predlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()