Kako protiču izbori za EP: U Hrvatskoj mala izlaznost, u Mađarskoj najveća

Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata, a rezultati izlaznih anketa u 19 sati.

09.06.2024. 14:05
  • Podeli:
glasanje za evropski parlament Sebastian Christoph Gollnowdpa via AP tanjug-66659a4c0b73e.webp Foto: Sebastian Christoph Gollnowdpa via AP Tanjug

Prvi podaci o izlaznosti na izborima za Evropski parlament u zemljama u kojima se danas glasa, pokazuju različit odziv birača do 11 sati - od sedam odsto u Hrvatskoj, do 22 odsto u Mađarskoj.

Do 11.30 u Hrvatskoj je glasalo je 7,69 odsto birača, što je za više od dva odsto manje nego na izborima 2019. godine, kada je izlaznost bila 9,93 posto.

Nešto više od 3,7 miliona birača u Hrvatskoj bira 12 hrvatskih poslanika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata, a rezultati izlaznih anketa u 19 sati.

U Sloveniji je do 11 sati zabeležena izlaznost od 11,88 odsto, što je tri procentna poena više nego pre pet godina, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenosi STA.

Slovenci biraju devet poslanika za EP, a birališta se zatvaraju u 19 sati.

U Bugarskoj je, prema podacima izborne komisije, izlaznost do 11 sati na glasanju za nacionalni i evropski parlament bila je oko 8,5 odsto, prenosi Rojters.

U Mađarskoj je zabeležena znatno veća izlaznost. Do 11 sati na birališta je izašlo 22,89 odsto, odnosno skoro dva miliona glasača. To je znatno više nego 2019. godine, kada je odziv birača do 11 sati bio oko 17 odsto.

U Grčkoj je do 11.30 glasao 1.260.931 birač, odnosno 13,1 odsto upisanih, prenose grčki mediji.

U Rumuniji je do 13 sati glasalo 21,93 odsto birača s pravom glasa na izborima za Evropski parlament.

U Francuskoj je do podneva glasalo 19,81 odsto birača s pravom glasa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()