Košarac: Rusi i Srbi su slobodarski narodi čije politike se temelje na istini

Istaknuto i da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "najiskreniji prijatelj Rusije u BiH"

06.06.2024. 11:16
  • Podeli:
stasa-kosarac-una-6 Cropped.jpg Foto: UNA

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da su Rusi i Srbi slobodarski narod čije se politike ne temelje na falsifikatima već istini i istorijskim činjenicama.

Košarac je na Forumu u Sant Peterburgu rekao da je zahvalan  Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na tome što su u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici bili uz srpski narod. Podsetio je da je više zemalja bilo protiv i uzdržano od onih koje su podržale rezoluciju, što, kako je naveo, "pokazuje ispravnost naše politike".

"Mi (Srbi) i Rusi smo slobodarski narod. Mi samo želimo da afirmišemo istinu. Ne želimo nikoga da vređamo, da koristimo istorijske falsifikate kao neki. Mi imamo pravo na našu povezanost sa ruskim narodom", rekao je Košarac za RT Balkan.

Ocenio je da prijateljske veze predsednika Vladimira Putina, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika jačaju, kako je naveo, "našu poziciju i predstavljaju dobru osnovu za dalje razvijanje ekonomskih veza". To su, dodao je, ozbiljni politički benefiti za nas.

Podsetio je i da je u Savetu ministara pokrenuto pitanje približavanja BiH BRIKS-u, ali da to nije prošlo za sada zbog poltronskog odnosa prema Evropskoj uniji i SAD.

"Mi (Republika Srpska) takav odnos nemamo. Mi vodimo našu fundamentalnu, nezavisnu politiku koja ne zavisi od stranaca. Cenim da je BRIKS dobra ekonomska prilika i da treba da radimo na tom pitanju", naveo je Košarac i dodao da će Srpska kao "lokomotiva procesa u BiH" pozivati na razgovor o "dobrim praksama" kakav je BRIKS, prenela je RTRS.

Članstvo u BRIKS-u, smatra on, ojačalo bi ekonomiju BiH. Za razliku od nekih, mi ne želimo da nas stranci iskorišćavaju i troše i siguran sam da ćemo trasirati neku vrstu naših odnosa prema BRIKS-u jer će uskoro doći vreme kada ćemo samostalno definisati naše kretanje, bez uplitanja drugih, kazao je Košarac.

On je rekao i da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "najiskreniji prijatelj Rusije u BiH" i da zbog toga i neuvođenja sankcija Rusiji on i Srbi u BiH trpe snažne pritiske stranaca koji vode "neprijateljsku politiku" prema Srpskoj. Ali, naglasio je, to neće uticati na iskrenu i prijateljsku politiku Banjaluke prema Moskvi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()