Kristijan Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik kog ne priznaje Republika Srpski ponovo je potegao tzv. Bonska ovlašćenja

26.03.2024. 16:51
  • Podeli:
kristijan šmit - 6 dec 2023 - profimedia-65c2114a3ba22.webp Foto: Profimedia

Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je izmene Izbornog zakona BiH, saopštio je  na pres konferenciji koja je u toku.

Kako je rekao Šmit u  uvodu obraćanja u pitanju je deo o tehničkim izmenama, odnosno o integritetu izbornog procesa.

Rekao je da je ovu odluku doneo za građane BiH, i da se njima lično obraća, a ne političkim predstavnicima.

Naglasio je da bi svaki građanin trebao da bude u mogućnosti da ostvari svoje biračko pravo, bez diskriminacije i s mogućnošću da slobodno biraju koga žele. Rekao je da je njegova dužnost u skladu s Dejtonskim sporazumom, i da ima ovlaštenje da donese ove mere koje je najavio.

"Birači ne mogu čekati 10-15 godina da se vidi da li će doći do sporazuma između stranaka. Mi moramo ići dalje. Ja nemam nameru da ovom pitanju posvećujem svaki dan, bio bih mnogo srećniji da su direktno odgovorne stranke došle do izmena. Ljudi imaju pravo da znaju da je njihov glas prebrojan onako kako su ga dali", rekao je Šmit.

Kako je ranije najavljeno, reč je o izmenama zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa,poručio je Šmit na pres konferenciji koja je održana u Sarajevu.

Tehničke izmene podrazumevaju, navodi Šmit, da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Takođe, obraćajući se na konferenciji za novinare, Šmit je kazao da je ovim činom onemogućio kandidovanje ratnih zločinaca na izborima u BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()