Kusturica: Dodikova hrabrost nas upućuje na novu stranicu istorije

Reditelj je naglasio da se optužnicom protiv predsednika Republike Srpske ne može dokazati ništa

12.08.2023. 15:35
  • Podeli:
Emir Kusturica-63bd66c730452.webp Foto: Profimedia

Reditelj Emir Kusturica istakao je danas povodom optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je ponovo u BiH neko poremetio najvažnije političko pravilo - "veži konja gde ti aga kaže", dodavši da Dodik neće da sluša strance ni po koju cenu.

"Zna on čija čizma je vekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu", istakao je Kusturica za Srnu komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka Kristijana Šmita.

Stešnjeni između tradicije i modernizma u BiH, istakao je Kusturica, Bošnjaci Muslimani grade multietničko muslimansko društvo, a njihovi pogledi su uprti u Brisel, iako gotovo čitav islamski svet, Arapska liga, učestvuje u stvaranju novog "Briks" poretka kojeg čini preko 80 odsto svetske populacije.

"Jedan od tih 'preko 80 odsto je i Milorad Dodik. I nije sa Bliskog Istoka ili Arapske lige. Tu je na pragu Evrope. Gde su oduvek smenjivana carstva. Istočna i Zapadna i gde je njegov narod bio najveći stradalnik. On ne želi da se to nastavi. Tu je nepremostiva razlika između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsedništva BiH Denisa Bećirevića", istakao je on.

Kusturica je naglasio da se tom optužnicom ne može dokazati ništa.

"Ako treba i na sud ići, ići ćemo, ali će važnije biti da se svi raspoloživi resursi Republike Srpske, ljudski, intelektualni, ili njen najveći deo stave na raspolaganje Dodiku, jer sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti ili izdati njegove političke ciljeve, a njegova hrabrost kao da nas upućuje na novu stranicu istorije - "...ako si svez'o konja gde ti aga kaže, ti mu lepo pokidaj lance, neka uživa u slobodi...", zaključio je je Kusturica. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()