Milatović: Goli otok crna tačka u istoriji Crne Gore, žrtve treba obeštetiti

Reč je o ostrvu koje se nalazi u zapadnom delu Hrvatske, istočno od poluostrva Istra

31.03.2024. 18:57
  • Podeli:
Tan2023-06-2711361483_4 jakov milatović igor šljivančanin-64a66fd789bc4.webp Foto: Tanjug/Igor Šljivančanin

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da će inicirati niz sastanaka sa predstavnicima relevantnih institucija i udruženja, u cilju pokretanja procesa donošenja zakona o obeštećenju žrtava sa Golog otoka.

"Predsednik je poručio da Goli otok predstavlja crnu tačku u našoj istoriji i simbol stradanja za više hiljada građana i njihovih porodica, te da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rešavanje ovog pitanja, kao što je to već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji", navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore.

Dodaje se da "samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane, može koračati putem istinskog napretka".

Goli otok je ostrvo koje se nalazi u zapadnom delu Hrvatske, istočno od poluostrva Istra.

U vreme SFR Jugoslavije, Goli otok je bio zatvor i surovi radni logor za političke zatvorenike, pre svega pristalice staljinizma nakon raskola Tita i Staljina. 

Kroz logor Goli otok je prošlo više od 16.000 zatočenika i zatočenica, a u njemu je život izgubilo 413 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()