Milorad Dodik preuzeo dužnost predsednika Republike Srpske

Svečana primopredaja održana je nakon što je Dodik položio svečanu zakletvu na konstitutivnoj sednici 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske

15.11.2022. 17:46
  • Podeli:
dodik_cvijanovic - rtrs-1668528467749.webp Foto: RTRS

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je dužnost od dosadašnje predsednice Željke Cvijanović.

Svečani čin primopredaje dužnosti održan je u Palati Republike u Banjaluci, gde je Cvijanović uručila Dodiku zastavu i Ustav RS.

Dodik i Cvijanović su potom potpisali svečanu izjavu o primopredaji dužnosti predsednika Republike Srpske, prenosi Srna.

Dodik je u obraćanju nakon primopredaje dužnosti podsetio da je treći put na ovoj funkciji i ocenio da je pred RS "izazovno vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo", dodaje RTRS.

"Funkcija predsednika nije samo operativna, već i simbolična jer u sebi nosi politički moralni i svaki drugi dignitet", naveo je Dodik.

Cvijanović, koja je novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, istakla je da je Republika Srpska stabilna, sposobna da ovlada svim procesima i očuva stabilnost i mir.

Primopredaji su prisustvovali narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici društvenog i verskog života, i diplomatskog kora.

Konstituisan nov saziv Skupštine

Svečana primopredaja je upriličena nakon što je Dodik položio svečanu zakletvu na konstitutivnoj sednici 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sednici su zakletvu položili i narodni poslanici, potpredsednici Republike Srpske, kao i srpski član Predsedništva BiH, a za novog predsednika NSRS izabran je Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.

Opozicija je bojkotovala polaganje zakletve Dodika i Cvijanovićeve.

Početak konstitutivne sednice obeležio je i jedan incident kada je poslanik opozicione Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović pokušao da unese transparente protiv Dodika, koje mu je obezbeđenje oduzelo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()