Ministar pravde Crne Gore: Iz depoa Višeg suda nestalo 19 komada vatrenog oružja

Kovač je objasnio da predmeti nisu povezani i da je još rano pričati o krajnjim motivima.

14.09.2023. 21:58
  • Podeli:
depo viši sud u podgorici facebook abazović-650365bcc9e31.webp Foto: Facebook@dritanabazović

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je večeras za TV Vijesti da u depou Višeg suda u Podgorici nedostaje 19 komada vatrenog oružja.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da je to oružje iz predmeta koji su pravosnažno okončani i delom iz predmeta koji nisu okončani.

Dodao je da ima odobrenje nadležnih organa da to saopšti, da su neki predmeti završeni i pre 15 i 20 godina, ali da su neki predmeti vezani za organizovani kriminal.

Kovač je objasnio da predmeti nisu povezani i da je još rano pričati o krajnjim motivima.

Veoma je simptomatično, smatra Kovač, gde je probijen otvor u depou.

'Niko ne sme da beži od svoje odgovornosti'

“Tačna pozicija između dve pregrade police, tolika preciznost, prosto je neverovatno da ovo nije bila velika i kompleksna organizacija. Da nisu postojali planovi sudske zgrade na dohvat ruke onome ko je ovo uradio, da ovdje nije učestvovao statičar, inženjer…”, dodaje Kovač.

On je rekao da se period kopanja tunela, poklapa sa periodom adaptacije na zgradi Apelacionog, Vrhovnog i Višeg suda.

„Ne samo što se poklapa, nego što je dinamika kašnjenja radova uslovila da oni počnu sa julu mesecu. To je termin koji se poklapa sa periodom iznajmljivanja stana, odnosno podrumskih prostorija odakle je kopan tunel“, rekao je ministar pravde.

Istakao je i da niko ne beži od odgovornosti, ali da svako „treba da shvati što je njegova ulogu u sistemu odgovornosti“.

„Niko ne sme da beži od svoje odgovornosti. Doći će vreme kada će se sve ove činjenice ispitati na odgovarajućim mestima i da ukoliko za to postoji osnova pozvati određene ljude na odgovornost“, rekao je Kovač.

'Preuranjena ili paušalna izjava premijera'

Sutkinja Višeg suda Vesna Kovačević kazala je da puška koja je dokaz u ubistvu vlasnika „Dana“ Duška Jovanovića se nalazi i depou i koliko je u saznanju taj predmet „nije kompromitovan“.

„Ne mogu paušalne tvrdnje da iznosim. Izjava premijera da bi mogao neko ili da je neko možda učestvovao u tome je preuranjena ili paušalna. Ako je bilo ko učestvovao u ovoj radnji taj treba da snosi odgovornost i bude najstrožije kažnjen. Mi ne želimo da prikrivamo ništa…“, rekla je Kovačević.

  • Podeli: