Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije: Preispitati učešće u Otvorenom Balkanu ako je Srbija umešana u incident na KiM

Osmani smatra da Srbija treba da napravi napor i dokaže da nije umešana u dešavanja na severu KiM

05.10.2023. 10:04
  • Podeli:
profimedia-0783575180 bujar osmani ministar spoljnih poslova severne makedonije-651e6de83dc10.webp Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani smatra da bi ta država trebalo da preispita učešće u regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan" ukoliko se dokaže da je Srbija na bilo koji način umešana u incident koji se krajem septembra dogodio u Banjskoj, prenosi Telma.

Osmani, koji je i visoki funkcioner DUI, najveće albanske političke partije u Severnoj Makedoniji,  je saopštio u intervjuu Televiziji Telma da Srbija treba da napravi napor i dokaže da nije umešana u dešavanja na severu KiM.

"To je bila dobronamerna ideja. Međutim, mislim da posle dešavanja na Kosovu 24. septembra, Srbija treba da napravi napor da dokaže da nije umešana u taj događaj, jer ako postoji bilo kakvo državno mešanje, to pravi nemogućim naše učešće i drugih zemalja u regionu zato što je ideja Otvorenog Balkana, pre svega, bila pomirenje. I ovo što se desilo na severu Kosovu sa napadom, nadam se da će se dokazati da nema umešanosti države, ali ako se dokaže da ima zaista mislim da treba da preispitamo svoje učešće", rekao je Osmani.

Podsetimo, u neredima na severu Kosova i Metohije ubijen je pripadnik kosovske policije i četiri državljana Srbije, kada su se sukobili pripadnici prištinskih specijalnih jedinica i grupa muškaraca srpskog porekla. Situacija u selu Banjska, nakon sukoba i dalje je napeta.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()