Najveća epidemija u poslednjih 40 godina: Veliki kašalj hara Hrvatskom, otvoreni punktovi za testiranje

Kao uzrok širenja se navodi pad broja vakcinisanih protiv velikog kašlja

01.12.2023. 15:09
  • Podeli:
testiranej veliki kašalj tomislav miletić pixsell-6569e8df1edfe.webp Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Veliki kašalj se i dalje širi Hrvatskom, najviše zaraženih je u Zagrebu i Splitu, a epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Bernard Kaić kaže da je svakog dana sve više i više obolelih, te da ovako nije bilo u poslednjih 40 godina, od 1980.

Kao uzrok širenja se navodi pad broja vakcinisanih protiv velikog kašlja. Juče ih je bilo 1230 obolelih. 

"Zabrinjavajuće je što tako velik broj obolelih povećava šansu da se zarazi novorođenče ili dojenče koje još nije cepljeno jer za njih bolest može biti teška, pa čak i smrtonosna", rekao je Kaić za HRT. 

Istaknuo je i da je najviše obolelih starosti od 10 do 14 godina, preneli su hrvatski mediji. 

U Zagrebu su, inače, otvoreni drajv punktovima na kojima građani u svojim automobilima u redovima čekaju na testiranje i vakcinaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()