Nakon izručenja iz Srbije: U Osijeku počelo suđenje Ivici Husniku za ratni zločin

Husnika je u julu prošle godine Srbija izručila Hrvatskoj, na osnovu raspisane međunarodne poternice

20.02.2023. 13:37
  • Podeli:
vukovar profimedia-63f369421d57a.webp Foto: Profimedia

Ivici Husniku, koga je Srbija prošle godine izručila Hrvatskoj, danas je počelo suđenje u Županijskom sudu u Osijeku.

Ratni zločin i silovanje

U optužnici koja mu je danas pročitana moglo se čuti da se Husnik (62) tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru počinjen 1992. godine kao i za silovanje tada 18-godišnje devojke.

Husnika je u julu prošle godine Srbija izručila Hrvatskoj, na osnovu raspisane međunarodne poternice, jer je pravosnažnom presudom osječkog Županijskog suda iz 1997. u odsutvu bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a nakon izručenja tražio je obnovu postupka.

Husnić se tereti da je, sa još petoricom optuženih, među kojima je i njegov danas pokojni brat Mihail, u Vukovaru u aprilu 1992. silovao tada 18-godišnju žrtvu. 

Husnik je 2017. u Beogradu, skupa s još sedam pripadnika Teritorijalne obrane Vukovar i srpske paravojne formacije "Leva sudoperica", koje su bile u sastavu JNA, pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u novembru 1991. godine na Ovčari, kod Vukovara.

Osuđen u odstustvu na 15 godina

S obzirom na to da tokom boravka u Srbiji nije uspeo da dobije srpsko državljanstvo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, na osnovu pravosnažne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj pa je 7. jula 2022. godine i izručen.

Na početku suđenja u Osijeku sudsko veće je, na predlog tužilaštva, s obzirom na vrstu krivičnog dela i okolnosti počinjenja, odlučilo da isključi javnost, zbog zaštite posebno porodičnog dostojanstva žrtve pa će se dokazni postupak sprovoditi bez prisustva medija. 

Odbrana je najavila da optuženi Husnik želi da iznese svoju odbranu na početku postupka, a suđenje će se nastaviti ispitivanjem svedoka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()