Plenković odbacio ideju Mosta o referendumu o pravima poslanika manjina

Traženo ukidanje prava da odlučuju o hrvatskoj vladi i budžetu, a da im se da pravo veta na zakone koji se tiču manjina

03.05.2024. 14:50
  • Podeli:
andrej plenković, 17 april 2024 - Goran Stanzl PIXSELL-661fa4f796169.webp Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer hrvatske vlade u tehničkom mandatu i lider HDZ Andrej Plenković odbacio je danas u Vukovaru predlog Mosta o održavanju referenduma o pravima poslanika nacionalnih manjina u hrvatskom saboru.

Most je juče predložio održavanje referenduma na kojem bi se odlučivalo o pravima poslanika nacionalnih manjina, odnosno ukidanju prava da odlučuju o hrvatskoj vladi i budžetu, a da im se da pravo veta na zakone koji se tiču manjina.

Plenković kaže da je to "jako loša ideja".

"Ja je odbacujem, to je ozbiljna politička greška Mosta, ali nisu jedini koji se bave tom temom. Mislim da je Smerdel ispravno reagovao. Imamo dve vrste stranaka - one koje su tu od početka i koje su prošle sve faze političkog sazrevanja te su svesne okolnosti donošenja Ustava, prava…", rekao je Plenković.

On tu, kaže, ubraja i HDZ. 

"Postoje ove svežije stranke poput Mosta koje nemaju nikakvu relaciju i lakonski dolaze pred mikrofon i nastoje da razmontiraju hrvatske pravne stečevine. Pokazuju da još nisu sazreli, to nije dobro za njih”, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()