Plenković u Vukovaru: Politika pomirenja jedino je bitna za budućnost

Hrvatski premijer je rekao da će njegova zemlja nastaviti da radi na pronalasku svih nestalihu ratu, i da je na tome njegova vlada već ostvarila značajan rezultat

18.11.2022. 11:42
  • Podeli:
Andrej Plenković_ Matija Milanovic Pixsell-1668178711452.webp Foto: Matija Milanovic / Pixsell

Politika pomirenja i suživota jedina je politika bitna za budućnost, izjavio je u Vukovaru hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da su u ovom gradu i Škabrnji tokom rata počinjeni strašni zločini i da ima razumevanja za one koji su podneli žrtvu.

Plenković je to rekao upitan da komentariše to što su hrvatski branitelji juče u Škabrnji okrenuli leđa njemu i potpredsednici vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Anji Šimpragi.

"Dobro je da je predstavnica SDSS došla u Škabrnju i odala poštu žrtvama", rekao je Plenković.

Na pitanje da komentariše to što je delegacija SNV, predvođena predsednikom Miloradom Pupovcem, juče bila u Vukovaru i položila dva venca u Dunav, jedan za hrvatske i jedan za srpske žrtve, Plenković kaže da je bitno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara, a to što, kako je kazao, izražavaju poštovanje i prema srpskim žrtvama mi razumemo.

Plenković nije želeo da komentariše tumačenje branitelja da je to provokacija. Hrvatski premijer je rekao da će njegova zemlja nastaviti da radi na pronalasku svih nestalih u domovinskom ratu, i da je na tome njegova vlada već ostvarila značajan rezultat. On je prigovorio Srbiji da ne sarađuje na tom planu.

"Znamo da je da bi se zaista otkrila mesta gde se nestali nalaze bitno da imamo saradnju sa onima koji znaju više nego mi, a oni su u Beogradu", rekao je Plenković.

Međutim, kao korak napred u odnosima Hrvatske i Srbije hrvatski premijer je ocenio izbor predstavnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava Žigmanova za ministra u srpskoj vladi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()