Po novom izbornom zakonu: Lokalni izbori u BiH biće održani 6. oktobra

Ukupan broj građana u BiH koji imaju pravo glasa je 3.406.088

08.05.2024. 14:40
  • Podeli:
profimedia-0217458259 izbori bih Cropped.jpg Foto: Profimedia

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u nedelju, 6. oktobra, odlučila jednoglasno danas Centralna izborna komisija BiH.

Kako je saopšteno iz CIK BiH, izbori će ove godine  biti održana na izmenjenog Izbornog zakona BiH koji je promenjen nametnutim odlukama Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Ukupan broj građana u BiH koji imaju pravo glasa je 3.406.088.

Nakon što su raspisani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je održala press konferenciju na kojoj su pojasnili osnovna pravila i rokove za realizaciju izbornog procesa. To podrazumeva brojne novine za kandidate i političare.

Predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da će ukupni troškovi organizovanja izbora iznositi 19 miliona KM (oko 9,5 miliona evra), da je za aktivnosti CIK-a već odobreno 7 miliona i 410 hiljada KM (oko 3,7 miliona evra), a da su uputili i poseban zahtev Ministarstvu finansija BiH da izdvoji još novca za jedan od pilot projekata.

Navodi i da će troškovi opština i gradova iznositi otprilike 7,5 miliona KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

Utvrđeni rokovi izbornog procesa

CIK je na sjednici utvrdio i rokove provođenja izbornog procesa.

- Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za overu učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati;
- Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provera će liste biti objavljene (do 22. augusta);
- Izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana;
- Izborna tišina počinje 5. oktobra u 7 sati ujutru i traje do izbora u 19 sati

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()