Pokušaj dogovora: U Mostaru danas sastanak Dodika, Čovića i lidera "trojke"

Ovo je prvi sastanak na ovom nivou posle glasanja o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kojim je dodatno pogoršana situacija u BiH

01.07.2024. 09:02
  • Podeli:
dodik_covic - una-63975e723a67c.webp Foto: UNA

U Mostaru je za danas najavljen sastanak predstavnika stranaka koalicije na nivou BiH, a domaćin sastanka je HDZ BiH Dragan Čović. Dolazak u Mostar najavili su predsednik SNSD-a Milorad Dodik, predsednik NiP-a Elmedin Konaković, predsednik Naše stranke Edin Forto i predsednik SDP-a Nermin Nikšić, koji čine bošnjačku koaliciju "trojka".

Čović je ranije izjavio da na sastanku očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja, kao i oko budžeta BiH.

"Razgovaraćemo pre svega o koaliciji i partnerstvu koje imamo, da vidimo gde se danas nalazimo godinu i po nakon uspostavljanja partnerstva, koja su nam iskušenja, šta možemo zajedno dalje uraditi“, rekao je juče lider HDZ-a BiH.

On je rekao da veruje da će neke tačke biti precizno definisane, kao što je budžet za ovu godinu.

"Ali, u osnovi je zajednička saradnja, da vidimo šta smo unapredili u toj saradnji, a šta smo izgubili u ovih godinu i po dana”, rekao je Čović.

Dodik je potvrdio u petak da će otići u Mostar da bi, kako je rekao, pokušao još jednom da objasni da napadi na jedne i dodvoravanje drugima neće ništa doneti, osim poniženja i da se u Evropu ne može tako što "instrumentalizujete pravosuđe, kršite Ustav, zakone, propise".

Dodik se zalaže za rešavanje problema političkim dijalogom tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Hrvata i Bošnjaka, bez uticaja stranaca.

Ovo je prvi sastanak lidera stranaka koje čine koaliciju u vlasti na nivou BiH posle glasanja o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, što je dodatno pogoršalo političku situaciju u BiH i produbilo podele između Republike Srpske i političkog Sarajeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()