Predstavnici Republike Srpske odbacili optužnicu protiv Dodika

Dodik je kazao da neće prihvatiti odluke Suda BiH, jer se na njihovu objektivnost ne može računati.

13.09.2023. 13:00
  • Podeli:
Sastanak Dodik Funkcioneri-65017663383e1.webp Foto: SRNA

Učesnici današnjeg sastanka, koji je sazvao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, odbacili su optužnicu koja podignuta protiv prvog čoveka Srpske i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa obrazloženjem da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija.

"Njihovo delovanje nema veze sa pravom i zakonom, a to najbolje govori činjenica da deluju u skladu sa zakonom koji je nametuno stranac", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i liderima stranaka u zajedničkim institucijama BiH.

Dodik je kazao da neće prihvatiti odluke Suda BiH, jer se na njihovu objektivnost ne može računati.

Ukoliko, kazao je, bude nametnut zakon o imovini biće održana sednica Narodne skupštine i proglašena nezavisnost Republike Srpske.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa liderima stranaka i predstavnika institucija Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH postignuto potpuno jedinstvo da je Republika Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet.

Govoreći o radu na nivou BiH, Dodik je rekao da se prioritetno moraju rešiti pitanja Ustavnog suda BiH, odnosno donošenje zakona, rešavanje statusa stranaca te da je prihvatljivo da Apelacioni odeljnje Suda BiH može biti smešteno u Banjaluci.

On je rekao da je Republika Srpska spremna da razgovara i o Izbornom zakonu BiH.

Foto: Srna

"Potrebno je doneti novi izborni zakon koji može samo da odredi pravac CIK u smislu biranja članova Predsedništva BiH i poslanika parlamenta BiH. Republika Srpska po Ustavu BiH ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe, a to su predsednik Republike Srpske, Narodna skupština, lokalne izbore, delegate u Dom naroda i Veće naroda", rekao je Dodik.

Rekao je da je na sastanku ponovo konstatovano da Kristijan Šmit nije legalni visoki predstavnik i da Republika Srpska odbacuje svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju.

"Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika", kazao je predsednik Republike Srpske. 

Saglasili su se, dodao je, da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obaveste strukture Ujedinjenih nacija, EU i zemlje prijatelji Srpske.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()