Rama: Bilo bi samoubistvo za EU da iz integracija isključi Zapadni Balkan

Smatra da bi problemi i tenzije u region mogli da budu razlog više za integraciju

20.11.2023. 16:09
  • Podeli:
profimedia-0781870096 edi rama-649ff53652567.webp Foto: Profimedia

Sa geopolitičke tačke gledišta, za Evropsku uniju bi bilo samoubistvo ako bi iz procesa integracija isključila Zapadni Balkan ili pojedinačnu državu iz tog regiona, poručio je danas albanski premijer Edi Rama.

On je u intervjuu za Frans24, na pitanje kako EU može da se proširi u trenutku kada na Zapadnom Balkanu vladaju tenzije, pre svega između Beograda i Prištine, Rama je ocenio da je uključivanje i ujedinjenje jedini način da se postigne konačan mir u regionu. 

Smatra da bi problemi i tenzije u region mogli da budu razlog više za integraciju, prenosi portal Panorama.al.  

"Da, povremeno ima problema, ima zastoja, ali ukupni okvir regiona je mnogo bolji nego što je bio pre 10 godina. I to zahvaljujući Evropskoj uniji i privlačnosti koju Evropska unija uživa u ovim zemljama", rekao je Rama.

Odgovarajući na kritike na račun sporazuma o izbeglicama sa Italijom, na osnovu kojeg će Albanija biti domaćin za migrante koji dolaze sa Sredozemnog mora, on je naveo da "ne bi bila vest dana da su sporazum sklopile zemlje EU".

"Činjenica da je ovaj sporazum sklopljen sa zemljom koja nije članica EU izaziva i teorije zavere i sumnje koje su neozbiljne. Ako postavljamo pitanja o metodu, moramo postaviti pitanja o celoj Evropskoj uniji, o metodu u svim zemljama EU, jer ovi prihvatni centri nisu novi. To je prihvatni centar koji je standard u svim zemljama EU", objasnio je Rama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()