Sezona se bliži: Ako planirate letovanje u Hrvatskoj, važno je da znate ovo

Radi se o kvalitetu vode za kupanje

09.06.2023. 16:29
  • Podeli:
trogir hrvatska pixabay-6428838fc7549.webp Foto: Pixabay

Kvalitet vode za kupanje u Hrvatskoj i ove je godine ocenjen kao odličan, pri čemu je preko 95 posto kupališta dobilo takvu ocenu.

To pokazuje izveštaj koji su objavili Evropska komisija i Evropska agencija za okolinu, prenosi portal Index.hr.

Velika većina kupališta u Evropi zadovoljila je prošle godine najstrože standarde EU i dobila ocenu "izvrstan".

Izvštaj se objavljuje svake godine uoči glavne turističke sezone i temelji se na praćenju kvalitete vode u prethodnoj godini na kupalištima u svih 27 država članica kao i u Albaniji i Švajcarskoj.

U zakonodavstvu EU kvalitet vode za kupanje ocenjuje se kao "izvrstan", "dobar", "zadovoljavajući" ili "loš", u zavisnosti od utvrđeneog prisustva fekalnih bakterija. 

Ako je voda ocenjena "lošom", države članice EU treba da preduzmu određene mere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obaveštenja o tome da se kupanje ne preporučuje, informisanje javnosti i primerene korektivne radnje.

U Hrvatskoj je tokom 2022. godine nadziran kvalitet vode na ukupno 936 kupališta, od kojih je 894 na morskoj obali, a 42 na kopnu.

Ocenu izvrstan dobilo je 895 kupališta (95,6 posto), ocenu dobar 24 (2,6 posto), zadovoljavajući kvalitet imalo je 0,6 odsto kupališta, a lošu jedno kopneno kupalište.

Preko 95 procenata kupališta s ocenom izvrstan prošle godine imali su još Kipar, Austrija i Grčka. 

Glavni zaključak izveštaja je da su obalna kupališta, koja čine dve trećine ukupnih kupališta, generalno bolja od kvaliteta onih u unutrašnjosti.

Prošle godine ocenu izvrstan je u EU imalo 88,9 posto obalnih kupališta, a kopnenih kupališta s najvišom ocenom bilo je 79.3 procenata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()