Širom Srbije i Srpske vijore se 'trobojke': Obeležen Dan srpskog jedinstva u Bijeljini

Predsednik Srbije naglasio je da izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu

15.09.2022. 17:05
  • Podeli:
gradjani_dan srpskog jedinstva_tanjug.jpg Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je danas u Bijeljini, u prisustvu zvaničnika Srbije i Srspke.

Svečanost je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske u prisustvu mnogobrojnih građana, a brojni zvaničnici uputili su čestitke povodom zajedničkog praznika.

Na proslavi na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijreka Srbije Ana Brnabić i ministri, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, patrijarh SPC Porfirije...

Tom prilikom, patrijarh Porfirije rekao je da "narod koji nema duhovnog jedinstva i zdravlja liči na šupalj orah", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da "ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom" i dodao da "ovim danom ne obeležavamo samo tri naša simbola nego samu suštinu postojanja". 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je siguran da će buduće decenije biti decenije našeg jedinstva i ujedinjenja.

"Danas Srbi imaju dvije države Repuliku Srpsku i Srbiju ali danas Srbi moraju da znaju da ćemo uvijek nastojati da se borimo za jedinstvom u mislima u svemu onome što jedinstvom se odražava, otadžbina. Ili ono što sam čuo danas ovdje od naših umjetnika Majka Srbija je zaista nešto što mi živimo ovdje na ovim prostorima i svagdje izvan Srbije", rekao je Dodik.

Patrijarh Porfirije poručio je da duša srpskog naroda, gde god da se nalazi, jeste hrišćanska pravoslavna vera. 

"Da njome nije živeo prolazeći vekovima kroz razne sile davno bi nestao sa istorijske scene. Naša zastava dakle nije znak suprotstavljanja drugom i drugačijem, već je znak sposobnosti snage iznad svega zrelosti koja proizvodi i rađa plodove svoje posebnosti".

Predsednik Srbije naglasio je  da izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu i da ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i žzivota, i pobedimo zajedno ludilo koje može da ovaj prostor pretvori u krvavu klanicu.

"Mali smo mi za vas, razumemo mi vašu snagu ali ima nešto što ne možete da pobedite pravdu, pravo, ne možete da pobedite odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i ne prihvati nepravdu. I na kraju ne možete da pobedite ono što mi svi osećamo a to jeste jedinstvo našeg naroda, isto oseća i Srbin u Semberiji i kao Srbin u Pirotu i kao Srbin na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se od prošle godine, a u sećanje na 15. septembar 1918. godine, kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

Cilj uspostavljanja ovog praznika je, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()