Služba za poslove sa strancima BiH: Šmit ušao kao nemački diplomata, a ne Ujedinjenih nacija

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić očekuje od tužilaštva BiH da sprovede istragu o Šmitovom nelegalnom boravku u BiH

08.11.2023. 10:17
  • Podeli:
schmidt_smit-644a993230d1c.webp Foto: UNA

"Kristijan Šmit ušao je u BiH kao nemački diplomata, a ne kao diplomata Ujedinjenih nacija", potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

"To je jasan dokaz da Šmit nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini", rekao je direktor ove službe Žarko Laketa, prenosi RTRS.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić očekuje od tužilaštva BiH da sprovede istragu o Šmitovom nelegalnom boravku u BiH, a pravnici pitaju da li će Nemačka odgovarati zbog toga što je njihov državljanin nelegalno izmenio krivični zakon BiH i urušio ustavni poredak BiH.

"Kristijan Šmit je ušao u BiH kao nemački diplomata, što je još jedna potvrda da Šmit nije visoki predstavnik u BiH jer Ujedinjene nacije nisu potvrdile njegov mandat", ukazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa i predočio da svojim neovlašćenim aktivnostima Šmit urušava ustavni poredak BiH.

On je potvrdio da će svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH po zakonu štititi interese Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika.

"Nećemo dozvoliti klasičnu zamenu teza, jer trenutno mi smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Laketa.

Informacija službe za poslove sa strancima i ranije dostavljeni podaci bezbednosnih agencija o Šmitovom lažnom predstavljanju i nezakonitom unošenju oružja u BiH, trebalo bi da budu i više nego dovoljan argument za tužilaštvo da istraži njegov boravak u BiH.

"Očekujem da tužilaštvo sprovede istragu protiv gospodina Šmita, da utvrdi (činjenice) i da obavesti javnost o rezultatima. Očekujem da reaguju i druge bezbednosne agencije i sve druge agencije u BiH koje imaju vezu sa boravkom gospodina Šmita u BiH", rekao je ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić.

Prema najnovijim informacijama, tužilaštvo BiH je odredilo tužioca na osnovu podataka bezbednosnih agencija dostavljenih pre nepunih trideset dana, ali za sprovođenje istrage se čekaju dodatni dokazi SIPE o počinjenom krivičnom delu.

Još se čeka i odgovor direktora SIPA Darka Ćuluma da li je agencija dostavila te dokaze i da li je za njega lično Kristijan Šmit visoki predstavnik.

U međuvremenu, pravnici upozoravaju da građanin Nemačke nije mogao da izmeni Krivični zakon BiH po kojem se sudi predsedniku Republike Srpske.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()