SNSD ponovo podneo žalbu protiv CIK, očekuje preinačenje odluke

Nakon prethodne žalbe na odluku da sporni glas za kandidata PDP u srpskom klubu Doma naroda parlamenta BiH bude prihvaćen, sud je ponovo doneo identičnu odluku

25.12.2022. 15:56
  • Podeli:
Sud BiH foto Armin Durgut:Pixsell-638f68af6494a.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponovo je uputio žalbu Apelacionom veću Suda Bosne i Hercegovine na odluku Centralne izborne komisije (CIK) da prihvati sporni glas za kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) u srpskom klubu Doma naroda BiH.

Portparol SNSD Radovan Kovačević je ocenio da je odluka CIK sramna i nezakonita.

"S obzirom na to da je sada već potpuno jasno da je ovaj sastav CIK-a spreman da donosi isključivo političke odluke, a ne odluke u skladu sa zakonom, kao i to da ne poštuje sudske odluke i uputstva suda, ovaj put smo zatražili od Suda da odlučuje u tzv. sporu pune jurisdikcije, to jeste da preinači odluku CIK-a", rekao je Kovačević za Srnu.

On je naglasio da SNSD smatra da Sud ovaj put ne treba da odlučuje samo o žalbi SNSD-a, nego treba da odlučuje i o samom sebi, autoritetu vlastitih odluka, pa i same svrhe Suda u pravnom sistemu.

"Potpuno je jasno da je ovaj sastav CIK, koji je izabran na nezakonit način, isključivo donosi političke odluke i da sada rade ono što je potrebno izbornim gubitnicima u BiH, a to je da u interesu SDA što više oduglovače formiranje vlasti i formiranje Doma naroda, kao i to da glavnim partnerima SDA, a to su PDP i SDS, omoguće da imaju nekakav kapacitet, nekakvu nadu da, bez obzira na to što je izborna volja građana Republike Srpske takva da SNSD treba da čini vlast, da im pruže bilo kakvu šansu da zajedno formiraju vlast i rade protiv interesa Republike Srpske", istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD iskreno veruje da Sud neće podleći pritiscima, da će zaštiti svoj autoritet i da će doneti odluku u skladu sa pravom, u skladu sa zakonima i da će se se potvrditi odluka Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa izbornom voljom građana Republike Srpske i da će SNSD sačuvati četiri delegata kako su građani i odlučili.

Nakon što je CIK prvi put doneo odluku da prihvati listić koji je komisiji Narodne skupštine RS-a bio sporan, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je podneo žalbu Apleacionom sudu koje je potvrdilo opravdanost njegove žalbe i vratio CIK-u predmet na ponovno odlučivanje.

Međutim, sud je doneo identičnu odluku kao i prvi put. Zbog toga je sada SNSD zatražio od suda da odlučuje u tzv. sporu pune jurisdikcije, to jeste da preinači odluku CIK-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()