Tegeltija: Sudija potvrdila da se protiv Dodika vodi politički montiran proces

On je rekao da je Uzunovićeva tokom jučerašnjeg ročišta javno priznala da se na nju vrši nedopustiv, protivustavan i protivzakonit pritisak

18.07.2024. 14:04
  • Podeli:
Dodik Sud BiH1-661fad5ac24da.webp Foto: SRNA

Milan Tegeltija, savetnik predsednika Republike Srpske, kaže da je sudija Sena Uzunović formalno potvrdila da se protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH vodi politički montiran postupak.

On je rekao da je Uzunovićeva tokom jučerašnjeg ročišta javno priznala da postupak protiv predsednika Srpske ne vodi nezavisno, nepristrasno i samostalno i da se na nju vrši nedopustiv, protivustavan i protivzakonit pritisak.

"Sudija Uzunović je jasno istakla da se na nju vrše nedozvoljeni uticaji u smislu upravljanja sudskim postupkom, usmeravanja postupka, donošenja procesnih odluka i omogućavanja konzumacije prava na odbranu predsednika Republike Srpske", naveo je Tegeltija.

On je ukazao da je potpuno jasno da je taj sudski predmet, nakon ovog što je izjavila Uzunovićeva, već kontaminiran u procesnom smislu i da je u vodama antiustavnosti i protivzakonitosti.

"Iako je svima bilo jasno da je reč o politički montiranom postupku protiv predsednika Republike Srpske, ovom izjavom sudije Uzunović to je sada i formalno potvrđeno, zbog čega ishod postupka sa aspekta prava na nezavisan sud i prava na odbranu ima nedostatke koji ne mogu proći ni formalni test nezavisnosti i nepristrasnosti", rekao je Tegeltija.

On je naveo da niko sa strane, uključujući bilo koga iz Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH ili uprave Suda, ne sme uticati na donošenje procesnih odluka sudije u krivičnom predmetu, niti ga na bilo kakav način usmeravati, jer se to smatra direktnim uticajem na nezavisnost i nepristrasnost sudskog postupka, uključujući konzumaciju prava na odbranu.

"Procesne odluke u sudskom predmetu su jednako važne kao i one materijalne, jer se procesnim odlukama sudije u sudskom predmetu direktno utiče na sadržaj, mogućnosti i kvalitet iznošenja odbrane, odnosno njima se direktno utiče na pravo na odbranu u sudskom predmetu",  naglasio je Tegeltija, prenela je Srna.

Prilikom određivanja termina narednog ročišta u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsednika Republike Srpske, Uzunovićeva je navela da je sedam puta odgađano ročište i da su iz VSTS-a BiH skrenuli pažnju da je Sud BiH upozoren i da im je preporučeno da se "suzbije praksa odlaganja ročišta".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()