Tužilaštvo naložilo Federalnoj upravi policije da sasluša ambasadora BiH pri UN u Ženevi

Vujić je ranije izjavio da je Bosna i Hercegovina "najopasniji izvor terorizma u Evropi"

02.05.2024. 17:03
  • Podeli:
bojan vujić, 12 mart 2023 - foto Dejan Rakita PIXSELL-6633a43ce17bd.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dalo je nalog Federalnoj upravi policije da sasluša ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića, koji je ranije izjavio da je  BiH "najopasniji izvor terorizma u Evropi", saznaje sarajevski portal Klix.

Vujić je ambasador BiH pri UN u Ženevi iz reda srpskog naroda, a Federalna uprava policije dostavila je ranije Tužilaštvu BiH informaciju i službenu zabelešku, kojima je tražena saglasnost da ispita ambasadora Vujića odakle mu navodi o tome da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi.

U službenoj zabelešci se navodi da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navoda ambasadora Vujića koje, kako tvrde, negativno utiču na ugled BiH i kredibilitet službi bezbednosnog sistema BiH na međunarodnom nivou.

FUP je takođe naveo da posebno pažnju skreće na delove izjave ambasadora Vujića o tome da je "većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u BiH", "radikalnim islamističkim elementima", "sprečavanje islamističke politike u zemlji" te da je "potrebno, pre svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji".

U zabelešci se još navodi da napred navedeno  skreće pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog dela "Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Pošto je u FBiH pokrenuta hajka protiv ambasadora Vujića, oglasio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i potvrdio da BiH jeste najopasniji izvor terorizma u Evropi, istakavši da je to navedeno i u američkim izveštajima. 

"Ambasador Bojan Vujić je samo rekao činjenično stanje. Hajka u Federaciji protiv ambasadora pokazuje njihovu nespremnost da se suoče s ovom velikom pretnjom za BiH i region", napisao je tada Dodik na društvenoj mreži Iks.

Poručio je da je hajka nepotreba i da samo udaljava od rešenje, te da time dovodi u opasnost sve građane u BiH.

"Ne možemo zatvarati oči pred očiglednim pretnjama i BiH konačno mora početi da rešava ovo pitanje", naveo je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()