U Zagrebačkoj županiji registrovan novi slučaj ptičjeg gripa

Ministarstvo je pozvalo uzgajivače da poštuju biosigurnosne mere u uzgoju

23.02.2024. 09:18
  • Podeli:
ptičji grip, epidemija, galapagos, 18 sept 2023 - foto profimedia-655e0fa632d7c.webp Foto: Profimedia

U Zagrebačkoj županiji potvrđen je novi, četvrti slučaj ptičjeg gripa, a reč je o visokopatogenoj influenci ptica (VPIP), podtipu H5N1, u populaciji divljih ptica koji je potvrđen 20. februara kod crvenokljunog labuda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Najnoviji slučaj ptičjeg gripa zabeležen je na području opštine Križ.

Od početka godine u Hrvatskoj su registrovana četiri slučaja VPIP kod divljih ptica i to u Vukovarsko-sremskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji, kao i jedan kod domaće živine u Brodsko-posavskoj županiji.

Ministarstvo je pozvalo uzgajivače da poštuju biosigurnosne mere u uzgoju i da svaku promenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odlaganja prijave svom veterinaru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()