Svečana ceremonija promocije najmlađih oficira Vojske Srbije: Najboljima uručene sablje sa posvetom

Prvi oficirski čin dobilo je njih 177

Autor: Web UNA Srbija
14.09.2024. 11:07 - 12:12
  • Podeli:
Tan2024-09-1411392250_3 vojska srbije mladi oficiri strahinja aćimović-66e55ae97789b.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečana manifestacija na kojoj je prve oficirske činove dobilo 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Najboljim u klasi su uručene sablje sa posvetom. 

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kojem je komandant svečanog stroja pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao raport.

Pored predsednika, svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija. 

Vojnu akademiju završilo je ove godine 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove. Među njima su i tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završila su 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Ceremonija je otvorena dočekom zastave Republike Srbije, a posle dočeka usledilo je intoniranje himne Republike Srbije, da bi se potom pročitao ukaz o proizvođenju kadeta u najmlađi oficirski čin.

Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji su primili oficirski čin.


Sablje sa posvetom

Sablje sa posvetom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je kadetima Vojne akademije Lazaru Tadiću (prvi u rangu u vidu Kopnene vojske), Sari Nikolić (prva u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO), Nikoli Vasiću (prvi u rangu u službama), kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.


Potporučnik Vasić: Možemo sve ako se borimo za Srbiju

Najbolji u klasi potporučnik Nikola Vasić u ime nagrađenih rekao je da svoj put prepoznao još sa 14 godina kada je upisao Vojnu Gimnaziju.

"Krilatica 'Čast je naša imovina' privukla je i druge mlade ljude da nam se priključe i upišu Vojnu akademiju. Naučili su nas da je trud ono što nas čini ljudima, a sablja je priznanje svima koji su nam bili nesebična podrška.Ovo je kraj jednog i početak novog puta. Stroj najmlađih potporučnika Srbije od ponedeljka posvećeno će obavljati svoje dužnosti u dodeljenim jedinicama. Možemo sve ako se borimo za Srbiju, svoju porodicu i prijatelje", poručio je potporučnik Vasić.

Nakon njegovog govora, najuspešniji kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, Vedran Pešić i Marija Aleksić preuzeli su prelazne zastavice.


Vučić: Danas postajete oni koji će biti u prvim redovima za odbranu zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je najmlađim oficirima da su mnogo već toga videli i naučili.

"Želim da se zahvalim i vašim porodicama jer vas nisu čuvali sebično za sebe. Danas postajete oni koji će biti u prvim redovima za odbranu zemlje. Uvek morate da budete sa svojim narodom i svojom zemljom", rekao je predednik Srbije.

Poručio je i da je uvek bilo onih koji bi da nam otkidaju deo teritorije, ali da smo uvek uspevali da sačuvamo mir.

"Svakoga dana pitajte šta je to šta bi mogli da učinite za svoju zemlju, za svoju službu i za svoje jedinice. Imaćete potpuno različite zadatke i zato je neophodna vaša posvećenost u radu. Živimo u svetu u kome svi očekuju da nekoga pobede i sruše, a kompromis je postala ružna reč", rekao je predsednik Vučić u obraćanju najmlađim oficirima Vojske Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je kao vrhovni komandant i predsednik potpisao svoju saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

"Želim da verujem da će Vlada da usvoji tu odluku", rekao je predsednik.


Nakon održanih govora uz zvuke koračnice, priređen je svečani defile novih potporučnika Vojske Srbije, a onda su mladi oficiri horski otpevali "Marš na Drinu"

Program svečanosti uveličali su i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Kapetan prve klase Siniša Anahijev iz kokpita mig-a 29 čestitao je mladim oficirima prve činove uz "Živela Srbija".

Generalna proba za svečanost promocije najmlađih oficira održana je juče na platou ispred Narodne Skupštine. Saobraćaj u centru grada biće pušten u rad nakon 14 časova. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()