Bajden: Nikada neću odustati od napora da se izraelski taoci vrate kući

On je rekao da svaki dan misli na više od 100 talaca koji su još u zarobljeništvu i njihove porodice.

07.10.2024. 14:01
  • Podeli:
džozef džo bajden, 28 april 2024 - profimedia-662df7b89b39d.webp Foto: Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris osudili su Hamas na godišnjicu napada te terorističke grupe na Izrael i ponovili posvećenost svoje administracije "cementiranju" sporazuma o prekidu vatre kako bi se okončale borbe u Gazi i Libanu.

"Danas se obeležava jedna godina žalosti za više od 1.200 nevinih ljudi svih uzrasta, uključujući 46 Amerikanaca, masakriranih u južnom Izraelu od strane terorističke grupe Hamas. Godinu dana otkako je Hamas počinio užasna dela seksualnog nasilja...I godinu dana razornog rata.  Na ovu svečanu godišnjicu svedočimo o neizrecivoj brutalnosti napada 7. oktobra, ali i o lepoti života koji su tog dana ukradeni", istakao je Bajden, navodi se u saopštenju Bele kuće.

On je rekao da svaki dan misli na više od 100 talaca koji su još u zarobljeništvu i njihove porodice.

"Stejt department nikada neće odustati dok bezbedno ne vratimo sve preostale taoce kući. Istorija će takođe pamtiti 7. oktobar kao mračan dan za palestinski narod zbog sukoba koji je Hamas pokrenuo tog dana. Napad 7. oktobra izvukao je na površinu bolna sećanja koja su ostavila milenijume mržnje i nasilja nad jevrejskim narodom. Zato sam ubrzo nakon napada postao prvi američki predsednik koji je posetio Izrael u vreme rata. Tada sam jasno rekao narodu Izraela: niste sami", navodi se u saopštenju.

Bajden je dodao da potpredsednica SAD i on ostaju "posvećeni bezbednosti jevrejskog naroda, bezbednosti Izraela i njegovom pravu na postojanje". 

"Podržavamo pravo Izraela da se brani od napada Hezbolaha, Hamasa, Huta i Irana. Prošle nedelje, prema mom naređenju, vojska Sjedinjenih Američkog Država je ponovo aktivno pomagala u uspešnoj odbrani Izraela, pomažući da se porazi napad iranskih balističkih raketa", poručio je predsednik SAD.  

On je oštro osudio žestoki porast antisemitizma u Americi i širom sveta. 

"To je neprihvatljivo. Svi se moramo ujedinjeni boriti protiv antisemitizma i protiv mržnje u svim njegovim oblicima... Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive u bezbednosti, dostojanstvu i miru. Takođe nastavljamo da verujemo da je diplomatsko rešenje širom graničnog regiona Izraela i Libana jedini put za vraćanje trajnog mira i omogućavanje stanovnicima sa obe strane da se bezbedno vrate svojim domovima", zaključio je američki predsednik.   

Potpredsednica SAD je poručila da je odavno trebalo da se sporazumom o taocima i prekidu vatre "okončaju patnje nevinih ljudi". 

"I uvek ću se boriti da palestinski narod može da ostvari svoje pravo na dostojanstvo, slobodu, bezbednost i samoopredeljenje", zaključila je Haris.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()