Berlin pozvao Peking da prestane sa angažovanjem bivših nemačkih pilota

Nemački piloti obučavaju kinesku vojsku

03.06.2023. 16:59
  • Podeli:
kineske-vjezbe-u-tajvanskom-tjesnacu-reuters.jpg

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozvao je danas kineske vlasti da prestanu sa angažovanjem bivših nemačkih pilota za obuku svoje vojske.

"Jasno sam stavio do znanja da očekujem da će ova politika biti odmah zaustavljena", poručio je Pistorijus na samitu Šangri-La u Singapuru, prenosi Rojters.

On je dodao da je razgovarao sa kineskim kolegom koji nije negirao praksu angažovanja bivših nemačkih vojnih pilota, ali je umanjio njen značaj.
Pistorijus je istakao važnost održavanja poretka zasnovanog na pravilima u Indo-Pacifiku.

List "Špigel" ranije je objavio da bivši nemački piloti borbenih aviona godinama obučavaju kineske vojne pilote. 

"Nemački bezbednosni zvaničnici smatraju da je vrlo verovatno da su piloti prenosili stručno vojno znanje, poput tajne operativne taktike nemačkih snaga i NATO-a", naveo je nemački list.

Dodaje se da su možda čak koristili i scenarije napada koji bi mogli da budu korisni za eventualnu kinesku ofanzivu na Tajvan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()