Zašto su SAD bile uzdržane prilikom glasanja o rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Gazi?

Rezolucija SB UN 2728 usvojena je danas posle gotovo šest meseci borbi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa

25.03.2024. 20:21
  • Podeli:
entoni blinken - 18 mart 2024 - profimedia-65f994204d34d.webp Foto: Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD bile danas uzdržane prilikom glasanja o rezoluciji  2728 Saveta bezbednosti UN o Pojasu Gaze zbog toga što se u konačnom tekstu ne osuđuje Hamas.

Blinken je istakao da je izostajanje osude Hamasa "posebno teško razumeti" nakon što je svet "ponovo bio svedok užasnih terorističkih akata", misleći na napad na Krokus siti hol u blizini Moskve.

Blinken je naglasio da je današnja rezolucija usvojena nakon što su Rusija i Kina stavile veto na sveobuhvatni nacrt rezolucije u SB koji su podnele SAD i da potvrđuje stav Vašingtona da prekid vatre bilo kojeg trajanja dolazi kao deo sporazum o oslobađanju talaca u Pojasu Gaze. 

Usvojena rezolucija priznaje značaj neprekidnih pregovora koje vode vlade Egipta, Izraela, Katara i SAD da bi se postiglo oslobađanje talaca u kontekstu prekida vatre i dostavljanja povećane količine humanitarne pomoći, naveo je Blinken.

Blinken je ponovio da je potrebno da se ubrza pružanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze kopnenim, morskim i vazdušnim putevima. 

"Nastavljamo da razgovaramo sa partnerima o putu ka uspostavljanju palestinske države i uspostavljanju bezbednosnih garancija za Izrael da bi se uspostavili dugoročni mir i bezbednost", istakao je Blinken.

Blinken je rekao da će SAD nastaviti blisku saradnju sa partnerima da bi se postigli ti zajednički ciljevi.

Rezolucija SB UN 2728 usvojena je danas posle gotovo šest meseci borbi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa.

Rezolucijom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Osim SAD, svih ostalih 14 članica SB glasale su za rezoluciju.

Tekst rezolucije predložilo je 10 nestalnih članica. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()