Blinken pozvan na saslušanje u Kongres: Pred kongresmenima govoriće o vojnoj pomoći Izraelu

Očekuje se da će se saslušanja fokusirati na politiku SAD prema Izraelu

21.05.2024. 12:58
  • Podeli:
antony blinken reuters-6599c1044d0ef.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken svedočiće na četiri kongresna saslušanja ove nedelje povodom zahteva predsednika Džozefa Bajdena za spoljnopolitički budžet od 64 milijarde dolara, kao i politike SAD prema Izraelu.

Blinken će najpre danas svedočiti pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, koji kontrolišu demokrate i ispred pododbora za aproprijacije ,koji nadgleda diplomatsku i inostranu potrošnju pomoći.

U sredu se vraća na Kapitol Hil, gde će biti saslušan u Odboru za spolje poslove i pododboru za izdvajanja u Predstavničkom domu predvođenim republikancima, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se saslušanja fokusirati na politiku SAD prema Izraelu, nakon nakon što je Bajden ranije ovog meseca rekao da će odložiti isporuku bombi bliskoistočnom savezniku i razmotriti zadržavanje drugih ako izraelske snage pokrenu veliku invaziju na Rafu, grad prepun izbeglica u južnoj Gazi.

Republikanci su usled toga optužili Bajdena da je napustio Izrael, uprkos američkoj vojnoj pomoći vrednoj milijarde dolara. Bajden se takođe suočio sa kritikama mnogih svojih kolega demokrata, koje žele da predsednik uradi više da natera vladu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da zaštiti palestinske civile, uključujući i postavljanje uslove za izvoz oružja.

Ogroman paket pomoći za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i humanitarne potrebe, konačno izglasan u Kongresu u aprilu, nakon višemesečnog kočenja od strane republikanaca koji nisu želeli da SAD šalju više pomoći Kijevu.

Paket je prošao Predstavnički dom jer ga je većina demokrata podržala.

Republikanci su u petak takođe kritikovali odluku glavnog tužioca MKS-a Karima Kana da zatraži naloge za hapšenje Netanijahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, preteći da će uvesti sankcije haškom sudu.

Odluku MKS-a su takođe kritikovale demokrate, a Blinken je doveo u pitanje nadležnost ovog suda i istakao da smatra da bi zahtev za nalogu za hapšenje mogao da ugrozi pregovore o taocima i prekidu vatre.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()