Brod stavljen u karantin zbog člana posade: Argentinci objavili rezultate testa na majmunske boginje

Plovilo se kretalo duž glavne rute u blizini lučkog grada Rosario

21.08.2024. 21:15
  • Podeli:
brod u argentini stavljen u karantin zbog sumnje na majmunske boginje, argentina - 21 avg 2024 - foto Reuters-66c63cb808ec2.webp Foto: Reuters

Zdravstveni zvaničnici u Argentini saopštili su danas da je negativan test na majmunske boginje koji je sproveden da bi se videlo da li je član posade na brodu koji je stavljen u karantin zaražen virusom mpoksa, navelo je Ministarstva zdravlja u saopštenju.

Član posade, državljanin Indije koji je imao lezije na grudima i licu, radio je na brodu koji je putovao duž glavne rute u blizini lučkog grada Rosario, prenosi Rojters. Vlasti su iz predostrožnosti stavile brod na reci Parana u karantin.

U svom saopštenju, Ministarstvo zdravlja je navelo da je pojedinac bio negativan na testu na majmunske boginje, ali da je pozitivan na varičele. 

Infekcija obično ispoljava blage simptome, ali u određenim slučajevima može da izazove smrt, piše Rojters. Nova varijanta majmunskih boginja brzo se proširila u Africi, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi mpoks zdravstvenom pretnjom na globalnom nivou.

Dan kasnije u Švedskoj je potvrđen slučaj od oboljevanja majmunskih boginja. U Argentini je do sada registrovano osam slučajeva mpoksa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()