Digla se evropska kuka i motika: Sindikati protestuju u Briselu zbog najavljenih fiskalnih reformi

Evropski parlament će o predlogu reformi glasati na proleće

12.03.2024. 13:02
  • Podeli:
štrajk sindikata u briselu - 12 mart 2024 - profimedia-65f044013ae99.webp Foto: Profimedia

Belgijski sindikat FTGB-ABVV i druge organizacije započele su danas u podne proteste u Briselu zbog najavljenih fiskalnih reformi u Evropskoj uniji, pošto smatraju da će nove mere neizbežno smanjiti izdatke za socijalnu politiku u Belgiji i drugim zemljama EU.

Ranije je najavljeno da će na demostracijama učestvovati oko 2.000 ljudi, kao i da će  na protestima biti prisutni i sindikalci iz Francuske, Italije i drugih zemalja, prenosi Brisel tajms.

U februaru su države članice EU postigle dogovor o fiskalnim reformama koje treba da ograniče budžetske deficite.

Evropski parlament će o predlogu reformi glasati na proleće.

Prema sadašnjem predlogu, od država članica će se tražiti da drastično smanje socijalnu potrošnju, a Belgija mora da uštedi četiri milijarde evra godišnje tokom sedam godina ili sedam milijardi evra u naredne četiri godine.

"Ne morate da budete ekonomista da biste znali da će naša prava biti pod velikim pritiskom", izjavio je predsednik FGTB-ABVV, Tjeri Bodson.

Belgijski sindikat se protivi najavljenoj štednji i smatra da nema opravdanja za mere koje bi imale "ozbiljne socijalne posledice" u zemlji. 

Bodson se pribojava da će Belgija i druge zemlje morati da smanja socijalna davanja, penzije, plate iili sredstva koja se odvajaju za zdravstvo. 

On je pozvao Vladu Belgije da glasa protiv reformi ili da se potpuno uzdrži od glasanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()