EU ostaje bez oružja: Evropske zemlje pozvane da zajedno obnove zalihe

EU je istrošila zalihe oružja zbog slanja pomoći u naoružanju Ukrajini

16.12.2022. 11:01
  • Podeli:
herson_ukrajina - reuters-1668147897682.webp Foto: Reuters

Države Evropske unije trebalo bi da nabavljaju zajedno oružje kako bi dopunile zalihe nakon slanja pomoći Ukrajini, saopštila je Evropska odbrambena agencija (EDA), i upozorila da SAD možda neće uvek moći da zaštite Evropu od pretnji.

„Ruski agresorski rat protiv Ukrajine pokazao je nedostatke naših sposobnosti“, rekao je Jirži Šedivi, izvršni direktor Evropske odbrambene agencije, tela EU koje pomaže državama članicama da razvijaju svoje vojne sposobnosti, prenosi Rojters.

On je naveo da je agencija u pregovorima sa evropskim proizvođačima naoružanja, kako bi se ojačala proizvodnja, kao i sa članicama u vezi udruživanja zbog kupovine opreme i municije.

EU članice odvojeno nabavljaju oružje

Obrazložio je da će „SAD neizbežno biti angažovane u azijsko-pacifičkom regionu" i da  "neće biti u mogućnosti da obezbede neke od osnovnih sredstava kao što su strateški vazdušni transport, izviđački avioni, precizno navođene rakete i protivvazdušna odbrana".

Ukazao je i na pretnju terorizma i urušenih država na Bliskom istoku ili severnoj Africi.

EU ima decentralizovani pristup odbrani, sa članicama koje uglavnom same opremaju svoju vojsku, stvarajući time mnoštvo nekompatibilnog naoružanja i opreme, navodi Rojters.

Rat u Ukrajini suočio je EU sa najvećim izazovom, a evropska potrošnja na odbranu premašila je 200 milijardi evra prvi put u 2021. godini, što je povećanje od šest odsto u odnosu na prethodnu godinu i što je najviše od kada je region počeo da povećava vojne izdatke 2015. nakon ruskog pripajanja Krima.

Bez pomoći SAD, EU bi bila pred izazovom da se odbrani, bez obaveštajnih podataka, izviđačkih aviona i protivraketne odbrane srednjeg dometa, kao i amfibijskih brodova i podmornica, navodi se u izveštaju Evropskog parlamenta za 2020.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()