Francuska u vremenu previranja: Najnepopularniji bivši predsednik se vraća u politiku

Napustio je poziciju šefa države kad ga, najblaže rečeno, nisu voleli ni radikalna levica, ni socijalisti, ni građani

17.06.2024. 11:54
  • Podeli:
fransoa oland, 22 okt 2021 - profimedia (2)-667006c33ce80.webp Foto: Profimedia

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da će se ponovo kandidovati za poslanika na parlamentarnim izborima, što je poslednji politički obrt nakon što je njegov naslednik Emanuel Makron raspisao vanredne izbore, piše Euraktiv.

Oland, koji je bio francuski predsednik od 2012. do 2017. godine, napustio je tu poziciju sa rekordnim nivoom nepopularnosti - i kod delova radikalne levice i socijalista i građana.

On je najavio da će se kandidovati za poslanika u jugozapadnom odeljenju Korez na listi Novog narodnog fronta, levičarsku grupaciju formiranu za izbore koja uključuje socijaliste, tvrdo levičare, zelene i komuniste.

"Izuzetna odluka za izuzetnu situaciju. Ne tražim ništa za sebe, samo želim da budem na usluzi", rekao je Oland novinarima.

Fransoa Oland, foto: Profimedia

Oland je dodao da podržava novi široki levičarski savez, rekavši da "svi moramo da učinimo sve kako bismo bili sigurni da krajnja desnica ne dođe na vlast u Francuskoj".

Parlamentarni izbori će se u Francuskoj održati 30. juna i 7. jula, a poslednja istraživanja javnog mnjenja sugerišu da bi u Francuskoj ujedinjena levica i Nacionalno okupljanje krajnje desnice mogli da pobede koaliciju predsednika Emanuela Makrona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()