"Gledao kroz prste" zlostavljačima dece: Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa

Mediji navode i da se Dzijuba suočava sa optužbama u Poljskoj

09.03.2024. 15:23
  • Podeli:
Tan2023-02-2209151485_4 papa Franja AP PhotoAndrew Medichini-63f5fa8e50b9a.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja prihvatio je ostavku poljskog biskupa Andžeja Dzijube zbog nemara u postupanju u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja koje su pojedini sveštenici počinili nad maloletnicima, saopštio je danas apostolski nuncije u Poljskoj.

U saopštenju se navodi da je papa zatražio od Džjube da podnese ostavku.

Dzijuba, koji je bio biskup u Loviču, nije obavestio nadležne organe o slučaju sveštenika iz njegove biskupije koji je seksualno zlostavljao 14-godišnjeg dečaka, objavili su lokalni mediji.

Mediji navode da se Dzijuba suočava sa optužbama u Poljskoj, preneo je Rojters.

Papa Franja je pre manje od mesec dana prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu iz 2021. godine optužen za "zatvaranje očiju" pred seksualnim zlostavljanjem dece. 

Poljska katolička crkva saopštila je pre dve godine da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. godine primila 368 prijava u vezi sa seksualnim zlostavljanjem maloletnika. 

Prema podacima popisa iz 2021. godine, 71 odsto stanovnika Poljske su katolici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()