Grčka nudi neka od svojih najvećih blaga u zamenu za mermer iz Partenona

Saga između Grčke i Britanije se nastavlja

28.12.2023. 14:26
  • Podeli:
partenon tanjug-658d779b64add.webp Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Grčka je spremna da ponudi neka od svojih najvećih blaga kako bi "popunila prazninu" u Britanskom muzeju, ukoliko se partenonski mermeri vrate iz tog muzeja u Atinu, poručila je grčka minstarka kulture Lina Mendoni.

Lina Medoni je za Gardijan, na kraju godine koju je obeležila kampanja za povratak ovog remek-dela iz petog veka pre nove ere, koje je iz hrama Partenon u Veliku Britaniju odneo grof Elgin početkom 19. veka, obećala da grčke galerije u Britanskom muzeju neće ostati prazne, ukoliko se skulpture vrate.

Na pitanje da li je London već zatražio neke radove, Lina Mendoni je navela da se nije razgovaralo o konkretnim artefaktima, ali je naglasila da bi bilo koji antikviteti koji bi bili poslati Velikoj Britaniji privlačili veliki broj ljudi.

"(Oni) bi popunili prazninu, održavali i stalno obnavljali interesovanje međunarodnih posetilaca za grčke galerije Britanskog muzeja", rekla je Lina Mendoni, ali je naglasila da bi bilo kakav dogovor, sa svim pojedinostima, morao da bude u skladu sa grčkim zakonom o kulturnom nasleđu.

Partenonski mermeri poznati su i pod nazivom Elginovi mermeri, po lordu Elginu koji ih je odneo u Veliku Britaniju početkom 19. veka, kada je bio ambasador u Otomanskom carstvu, koje je tada vladalo Grčkom.

Reč je o kolekciji klasičnih grčkih mermernih skulptura napravljenih pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih pomoćnika, koje su originalni delovi Partenona i drugih sakralnih i ceremonijalnih objekata izgrađenih na atinskom Akropolju u petom veku pre nove ere.

Grčka tvrdi da su skulpture ukradene, što Britanija negira, a ovo pitanje je već decenijama predmet spora dve zemlje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()