Greta Tunberg kažnjena sa 550 dolara zbog blokade ulaza u švedski parlament

Pprošle godine dva puta je u Švedskoj proglašena krivom za isti prekršaj i morala je da plati novčanu kaznu

08.05.2024. 19:01
  • Podeli:
greta thunberg reuters-6611566c4ee93.webp Foto: Reuters

 Švedski sud naložio je klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg da plati novčanu kaznu u iznosu od 6.000 švedskih kruna (550 dolara) zbog odbijanja da posluša naređenja policije kada je u dva navrata blokirala ulaz u švedski parlament, saopštio je danas Okružni sud u Stokholmu.

Sudski zvaničnik potvrdio je za Rojters da je aktivistkinja proglašena krivom, ali je odbio da komentariše visinu kazne.

Tunberg i još četvoro ljudi organizovali su protest 12. i 13. marta protiv efekata klimatskih promena i navodne političke neaktivnosti ispred švedskog parlamenta.
Oni su blokirali ulaz i policija ih je nasilno otklonila, a nakon toga su optuženi.

Ona je prošle godine dva puta u Švedskoj proglašena krivom za isti prekršaj i morala je da plati novčanu kaznu.

U februaru je u Velikoj Britaniji oslobođena optužbe o kršenju javnog reda usled odluke sudije da policija nije imala ovlašćenja da uhapsi Tunberg i njene saradnike na protestu u Londonu prošle godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()