Island zatvorio ambasadu u Moskvi: Skinute ploče i zastava sa zgrade

Kao odgovor na zatvaranje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja

01.08.2023. 21:31
  • Podeli:
Island shutterstock-6483410b9c785.webp Foto: Shutterstock

Island je postao prva članica NATO-a koja je formalno obustavila rad svoje ambasade u Rusiji, objavio je danas Skaj njuz.

"Trenutna situacija jednostavno ne čini održivim da mala služba spoljnih poslova vodi ambasadu u Rusiji", rekla je šefica diplomatije Islanda Tordis Gilfadotir.

Ona je dodala da današnje zatvaranje ambasade nije osmišljeno kako bi se prekinuli diplomatski odnosi dve zemlje, kao i da će obnova normanih odnosa sa Rusijom zavisiti od odluka koje će doneti Kremlj.

Ruski mediji objavili su da je sa zgrade ambasade u centru Moskve uklonjena zastava Islanda.

Uklonjene su i sve ploče, na teritoriji ambasade nema nikoga, a u blizini zgrade nema parkiranih automobila, prenosi TASS.

Kao odgovor na zatvaranje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja.

"Sve antiruske akcije Rejkjavika neizbežno će dovesti do odgovora", navode iz ruskog MSP.

Početkom juna, zvanični Rejkjavik objavio je svoju nameru o zatvaranju ambasade i, istovremeno, zatražio od Rusije da smanji svoje diplomatsko predstavništvo na Islandu.

Island ima ambasadu u Moskvi otkako je stekao nezavisnost 1944. godine, osim kratkog perioda tokom 1950-ih kada je trgovina između zemalja bila prekinuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()