Izrael napao vojne ciljeve u Iranu: "Ovo bi trebalo da bude kraj..."

Pre početka napada, o akciji izraelske vojske obaveštena je i Bela kuća

26.10.2024. 08:00
  • Podeli:
teheran, 26 okt 2024 - profimedia-0926459846-671c855595189.webp Foto: Profimedia

Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, javio je Rojters. Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra. 

O eksplozijama je javila i iranska agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi. Pre početka napada, o akciji izraelske vojske obaveštena je i Bela kuća. 

Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Rojters da je Izrael napao vojne lokacije u Iranu kao srazmerni odgovor na ranije napade Teherana, sa malim rizikom da ta akcija za posledicu ima civilne žrtve.

"Ovo bi trebalo da bude kraj direktne razmene vatre između dve zemlje", rekao je američki zvaničnik, navodeći da su SAD imale više direktnih i indirektnih kanala komunikacije sa Iranom tokom kojih su jasno iznele svoj stav.

Iran je saopštio jutros da se njegov sistem protivvazdušne odbrane uspešno suprotstavio izraelskim napadima, ali da je bilo "ograničene štete" na pojedinim lokacijama. 

Iranska protivvazdušna odbrana saopštila je da je Izrael napao vojne ciljeve u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam.

Izraelski javni servis objavio je jutros da je operacija protiv Irana završena nakon tri talasa udara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()