Jezivo upozorenje iz SZO: Mnogi pacijenti uništene bolnice Šifa u Gazi umreće ako se ne evakuišu

Gebrejesus je naveo da je samo 10 od 36 bolnica u Pojasu Gaze još delimično funkcionalno

03.04.2024. 18:43
  • Podeli:
Gaza anadolija-65faf0586ccfc.webp Foto: Anadolija

Mnogi pacijenti iz uništene bolnice Al Šifa u gradu Gazi umreće ako ne budu hitno evakuisani, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da je evakuacija spora i da se mora ubrzati, preneo je Rojters.

Gebrejesus je naveo da je samo 10 od 36 bolnica u Pojasu Gaze još delimično funkcionalno.

Predstavnik SZO za Zapadnu obalu i Gazu Ričard Piperkorn rekao je da će uništenje bolnice Al Šifa ostaviti na hiljade Palestinaca bez zdravstvene zaštite i da će pacijenti morati da budu premešteni u zdravstvene ustanove na severu Pojasa Gaze čije je funkcionisanje takođe ozbiljno ugroženo.

Izraelske snage, koje su napustile bolnicu Al Šifa u ponedeljak nakon dvonedeljne operacije, privele su stotine osumnjičenih palestinskih militanata i ostavile niz uništenih zgrada.

Izrael je saopštio da je ubio stotine boraca Hamasa koji su bili stacionirani u bolnici.

Hamas i medicinsko osoblje negiraju da su borci bili prisutni.

Al Šifa je pre rata bila najveća bolnica u Pojasu Gaze sa 750 kreveta i mnogo operacionih sala.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()