Kako spasiti trešnje od mrazeva i snega: Italijanski voćari imaju odgovor

Niske temperature uticale su na biljke

Autor: Srđan Ristić
07.04.2023. 22:01
  • Podeli:

Pogled na vatru koja pucketa pored biljaka trešanja, možda podseća na scenu iz romantičnog filna. Ali priča koja se krije iza ove slike, daleko je od lepe.

Zahvaljujući periodu toplog vremena, biljke su procvetale.

Nagli pad tmperature u jednoj oblasti Italije, koja je poznata proizvodnji trešanja, doveo je biljke u opasnost. 

To je nateralo lokalne voćare da pomoću peći na pelet, u toku noći, zagrevaju biljke

Ovaj potez je možda komplikovan, ali se pokazao kao efikasan.

„Ovom metodom ne možemo sve da sačuvamo sve biljke, ali mislimo da možemo da sačuvamo deo proizvoda. Zatvaranjem najlonskih limova, pokrivača i paljenjem ovih vatri sigurno je deo oporavljen", kaže Ruđero Gabard, farmer.

Nije lak zadatak za poljoprivrednike, koji moraju brzo da reaguju usred noći i postave veliki broj grejača po hektaru.

Kasni mrazevi mogu da ugroze proizvodnju, kao i otpornost biljaka u godinama koje dolaze. A rizikovanje gubitka celogodišnje žetve je opasnost koju ne može sebi priuštiti oblast koja ima malo voćarskih zanimanja.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()