Kina angažuje britanske vojne pilote, London zabrinut za bezbednost

U nameri da modernizuje svoju vojsku, Kina je posebno zainteresovana za taktiku, tehnike i procedure brzih mlaznih aviona sa zapada

18.10.2022. 16:48
  • Podeli:
Jurofajter tajfun_Eurofighter Typhoon_Britansko vazduhoplovstvo_RAF_Foto Reuters-1666104244513.webp Foto: Reuters

Bezbednosni zvaničnici Velike Britanije zabrnuti su zbog pokušaja kineske vojske da regrutuje sadašnje i bivše borbene pilote Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) sa namerom da pomognu obuci vazduhoplovnih snaga te zemlje.

Pretpostavlja se da je oko 30 bivših pilota iskoristilo "veoma velikodušnu" kinesku ponudu da "preko trećih strana", posebno tu ističući jednu letačku akademiju sa sedištem u Južnoj Africi, da rade za vazduhoplovne snage Narodnooslobodilačke armije Kine, piše Gardijan.

Britanski obaveštajni zvaničnici samtraju da takav angažman pilota predstavlja "pretnju interesima Ujedinjenog Kraljevstva i Zapada", zbog čega izražavaju "zabrinutost i neodobravanje" i planiraju da izdaju retko korišženo "upozorenje o pretnji".

Iako se angažman pilota ne zabranjuje, a do sada nije ni bilo dokaza da je ijedan bivši pilot RAF-a prekršio Zakon o službenim tajnama zbog saradanje sa kineskim vazduhoplovstvom, takvo upozorenje ima za cilj da podseti i upozori pilote da ne smeju da otkrivaju osetljive informacije kineskoj vojsci, i da ih navede da se obrate britanskim vojnim vlastima kako bi one mogle da nadgledaju njihove aktivnosti.

U nameri da modernizuje svoju vojsku, Kina je posebno zainteresovana za taktiku, tehnike i procedure brzih mlaznih aviona sa zapada, navodi Gardijan, i dodaje da je bilo indicija da želi da regrutuje i pilote helikoptera. A upravo zapadne avione koristi vojno vazduhoplovstvo Tajvana.

Kineski regruteri su pilotima RAF-a, kako penzionisanim, tako i onima koji su još uvek u službi, počeli da se približavaju 2019. godine. Britanski list, međutim, navodi i da su osim Velike Britanije, zainteresovani i za njihove kolege iz drugih zapadnih zemalja.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()