Kina dobila novog premijera: Li Ćijang položio zakletvu

Šezdesettrogodišnji Li će se suočiti sa velikim zadatkom da podrži neujednačen ekonomski oporavak Kine suočene sa globalnim izazovima i posledicama trogodišnjih kovid ograničenja

11.03.2023. 10:10
  • Podeli:
Li Ćijang_kineski premijer_Foto Reuters-640c448f777be.webp Foto: Reuters

Novoizabrani predsednik Vlade Kine Li Ćijang položio je zakletvu i stupio na tu funkciju.

Ćijang je prvi čovek Komunističke partije Šangaja, a na mestu premijera zameniće Li Kećijanga koji odlazi u penziji, prenosi Rojters.

Na glasanju u kineskom parlamentu Li Ćijang je dobio 2.936 glasova, tri su bila protiv i osam uzdržanih.

Glavno zaduženje novog kineskog premijera biće oživljavanje privrede pogođene trogodišnjim kovid ograničenjima. Premijer je druga najuticajnija funkcija u Kini posle predsednika Si Đinpinga.

Poznat kao pragmatičan političar vešt u rukovođenju, 63-godišnji Li će se suočiti sa velikim zadatkom da podrži neujednačen ekonomski oporavak Kine suočene sa globalnim izazovima i nepoverenjem potrošača i privatnog sektora.

Li preuzima dužnost dok rastu ekonomske tenzije sa Zapadom zbog pokušaja SAD da Kini blokiraju pristup ključnim tehnologijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()