Kineski student pronađen živ u SAD pošto su sajber otmičari dobili novac

Policija veruje da su Kaija kontrolisali kidnaperi još 20. decembra

02.01.2024. 14:49
  • Podeli:
otmica, kidnapovanje - profimedia-65941268d303e.webp Foto: Profimedia

Kineski student na razmeni Kai Džuang pronađen je živ u SAD nakon što su njegovi roditelji platili oko 80.000 dolara tzv sajber otmičarima, saopštila je policija. Kai (17) je pronađen u nedelju u stanju hipotermije u šatoru u ruralnom delu američke države Jute, navela je policija u Riverdejlu, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Kidnaperi su ubedili Kaija da je njegova porodica u Kini ugrožena ukoliko ne pristane da se fotografiše dok je bio izolovan u ruralnom delu Jute kako bi izgledalo da je otet, navodi Njujork post.

Imao je ograničenu količinu hrane i vode, ćebe i vreću za spavanje, kao i nekoliko telefona. Pošto je spasen, Kai je zatražio topli čizburger i da razgovara sa svojom porodicom.

Kai je jedan od brojnih stranih studenata koji su nedavno bili na meti takozvanih sajber kidnapera u SAD, ističe policija. Policija veruje da su Kaija kontrolisali kidnaperi još 20. decembra, kada su ga policajci u Provu u Juti videli kako nosi opremu za kampovanje.

Kako se navodi, ti policajci su organizovali da bude vraćen u Riverdejl, gde je živeo sa porodicom domaćina, zbog zabrinutosti za njegovu bezbednost, a on, međutim, tada nije pomenuo da postoje neke pretnje.

Policiju je zatim 28. decembra kontaktirala školu koju je pohađao, a koju su kontaktirali i njegovi roditelji iz Kine i rekli školskim zvaničnicima da im je poslat zahtev za otkupninu i fotografija njihovog sina na kojoj se vidi da je otet. 

Prema policiji, žrtve sajber otmice su primorane da se izoluju, pa čak i da se fotografišu da bi izgledalo da su zatočeni, uprkos tome što kidnaperi nisu bili prisutni. 

Umesto toga, žrtva se prati preko Facetime ili Skype-a. U istrazi su učestvovali FBI i Ambasada SAD u Kini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()