Kirbi: Obaveštajne službe SAD nisu znale za Hamasov plan da napadne Izrael

Obaveštajna zajednica je nagovestila da nije imala pristup dokumentu o planu napada

03.12.2023. 20:45
  • Podeli:
hamas muhamed deif profimedia-6526b2ae41a6a.webp Foto: Profimedia

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da obaveštajne službe te zemlje nisu imale informaciju o planu Hamasa da napadne Izrael.

"Obaveštajna zajednica je nagovestila da nije imala pristup dokumentu",  rekao je Kirbi za NBC, prenosi Politiko.

Njujork Tajms objavio je prošle nedelje da su izraelski zvaničnici dobili podatke o napadu više od godinu dana ranije.
Prema izveštaju Njujork Tajmsa izraelsko rukovodstvo je zanemarilo dojavu, smatrajući da je napad te vrste nešto što prevazilazi mogućnost Hamasa, što su izraelski zvančnici porekli.

SAD dugo razmenjuju obaveštajne podatke s Mosadom, ali je neuspeh u pružanju detalja o planu Hamasa naveo određene zakonodavce u Kongresu da dovedu u pitanje oslanjanje Amerike na Izrael kada su u pitanju obaveštajni podaci o terorističkoj grupi.

"Premijer Netanijahu je već otvoreno govorio o tome rekavši da je ovo neuspeh s izraelske strane. Istražiće situaciju kada bude došlo vreme, a sada fokus mora da bude na eliminisanju istinske genocidne pretnje koju predstavlja Hamas", zaključio je Kirbi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()