Konzul Srbije u Izraelu: Nemoguće je organizovati komemoraciju, ovde topovi još uvek grme

On je rekao da je od jutros broj talaca smanjen na 100, jer je objavljeno da jedan više nije živ.

07.10.2024. 14:38
  • Podeli:
džiš, izrael - 2 okt 2024 - foto Reuters-66fd3a8012847.webp Foto: Reuters

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da će večeras u toj zemlji biti održane dve komemoracije, iako je nemoguće organizovati komemoraciju u punom opsegu za nešto što se još uvek dešava.

On je za K1 televiziju rekao da će biti održane institucionalna komemoracija, unapred snimljena i bez prisustva građanstva, snimljena u gradu Ofakim, u neposebnoj blizini onih poharanih kibuca tokom tragičnog 7. oktobra prošle godine, a da je drug, narodna, organizovana od strane udruženja porodica kidnapovanih gde će biti čitav niz najpopularnih ovdašnjih kantautora.

"Ona će biti u Tel Avivskom parku Hajarkon, koji se proteže duž istoimene reke i to na neki način možda najbolje ilustruje tu vrstu podele, jer vidite, nemoguće je u punom opsegu organizovati komemoraciju za nešto što se još uvek dešava", izjavio je Nikolić.

On je rekao da je od jutros broj talaca smanjen na 100, jer je objavljeno da jedan više nije živ.

"Neću preterati ako kažem da se ove generacije Izraelaca nikada neće oporaviti u podsvesti od tragedije koja se dogodila na ovaj datum. Bez imalo dileme, ovo je najteža trauma jevrejskog naroda od vremena holokausta, što nameće neophodnost razumevanja u drugim delovima sveta, posebno u Evropi, da ono što se dešava u arapskom svetu ne može da bude posmatrano zapadnim očima", naglasio je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je na današnji dan, 885 civila i 728 vojnika izgubilo život, a da je među stradalim civilima 53 maloletnika, od kojih je 25 mlađih od 14 godina.

Dodao je da je Izrael danas ušao u drugu godinu rata, što se ne pamti još od rata za nezavisnost 1948. godine.

"Bilo je turbulentnih rasprava oko pravnih pitanja koja su prethodila ovom ratu, a mnogi analitičari smatraju da su one bile jedan od motiva koje je neprijateljska strana u Izraelu uzela u obzir", rekao je Nikolić.

On je izjavio da izraelsko društvo očekuje dva suštinska cilja.

"Prvi cilj je povratak duž linije razgraničenja na dubini od pet do 10 kilometara sa Libanom, gde je 70.000 interno raseljenih Izraelaca, među kojima nije samo jevrejsko stanovništvo, već i arapska beduinska sela. Drugi, najvažniji cilj, je oslobađanje preostalih 100 talaca u pojasu Gaze, među kojima je i jedan naš državljanin", rekao je Nikolić i naglasio da se život stanovništva odvija u strahu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()