Lider Hamasa: Odgovor na predlog o prekidu vatre u skladu sa principima SAD

Bajden je 31. maja izneo izraelski plan u tri faze koje bi uključivale pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi

16.06.2024. 11:54
  • Podeli:
hamas rat palestina reuters-666a9cb4b4625.webp Foto: Reuters

Lider palestinske militantne grupe Hamas Ismail Hanije izjavio je danas da je odgovor te grupe na predlog plana o prekidu vatre u skladu sa principima koje je izneo američki predsednik SAD.

"Hamas i palestinske grupe su spremne za sveobuhvatan dogovor koji uključuje prekid vatre, povlačenje iz Pojasa (Gaze), rekonstrukciju onoga što je uništeno i sveobuhvatni dogovor o razmeni", rekao je Hanije u televizijskom obraćanju, govoreći o razmeni izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, prenosi Rojters.

Bajden je 31. maja izneo izraelski plan u tri faze koje bi uključivale pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi i razmeni talaca i zatvorenika u više faza.

Egipat i Katar, koji zajedno sa SAD igraju ulogu posrednika u pregovorima Hamasa i Izraela, saopštili su 11. juna da su dobili odgovor od palestinskih grupa na predlog plana, bez iznošenja dodatnih detalja.

Dok je iz Izraela rečeno da je Hamas odbio ključne elemente plana koji je izneo Bajden, viši zaničnik Hamasa je rekao za Rojters da izmene koje je tražila grupa "nisu značajne".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 10. juna američku rezoluciju koja podržava predlog o prekidu vatre i poziva Hamas da prihvati ponudu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()